Založba Forum Media - e-Ravnatelj

Prijavite se v svoj račun

Prijavite se v svoj račun

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomi si me

Na trgu dela se velikokrat zgodi, da opravljen posel ni plačan ali pa je plačan le delno Kaj storiti v takšnih primerih? Najprej pomislimo na tožbo. Vendar je potrebno razmislili ali niso sodni stroški večji od tožene terjatve in celo o njeni uspešnosti poplačila.

Pomembno je, da poznamo še druge postopke poplačila neuspešno plačanih terjatev.

Prvi je opomin: k opominu je posebno priložiti dokumentacijo in opozoriti dolžnika, da zamuja s plačilom oziroma, da ne spoštuje pogodbenih dogovorov.

Drugi korak so pogajanja: pride v poštev za tiste poslovne partnerje, ki vam niso plačali vendar z njimi delate že dlje časa in poznate njihove poslovne navade ter način plačevanja. Kupca je potrebno opozoriti na to, da je rok za plačilo že potekel ter naj račun plača ali navede, zakaj meni, da računa ni dolžan plačati. Resen poslovni partner bo odgovoril in pojasnil stališče, zakaj še ni plačal. Glede na takšen odgovor je potrebno najti skupno rešitev. To ne pride v poštev, če ste za stranko opravili le en posel.

Mediacija: je način reševanja sporov, pri katerem se osebi odločita, da bosta za pomoč pri reševanju spora zaprosili tretjo osebo. Pomembno je, da se obe stranki pripelje do sporazumne rešitve, ki je za obe stranki najbolj ustrezna. Pomen mediacije je, da jo vodi tretja oseba, ki se ne opredeli za nobeno stranko. Mediator je zavezan zaupnosti in informacij ne sme prenašati drugim, jih pa upošteva, ko bo strankam pomagal pri iskanju sporazuma.

V primeru mediacije, se dobro prepričajte, kdo je mediator. Ali ima potrebne strokovne kompetence, se redno izobražuje, deluje v katerem od državno potrjenih mediacijskih programov, je član v katerih priznanih mediacijskih združenj ipd.

Komentarje lahko dodajo le naročniki.

Naročite priročnik Knjižbe za računovodje:

e prirocnik

Založba Forum Media d.o.o.

Prešernova ulica 1, 2000 Maribor

E-pošta: info@zfm.si
Telefon: 02 250 18 00

Tukaj smo za vas!
Pon. – čet.: 08.00 – 16.00, pet.: 08.00 – 15.00

Založba Forum Media je del skupine
FORUM MEDIA GROUP

Predstavitev portala

Prednosti

Priročnik računovodski praktikum je edinstven pripomoček za računovodje, ki vam omogoča, da do ključnih informacij dostopate kjerkoli in kadarkoli. Najdete jih v priročniku računovodski praktikum v tiskani obliki in na spletnem portalu Računovodski praktikum. Naročniki digitalne izdaje pa na spletnem portalu dodatno dostopate še do digitalne izdaje priročnika. Obsežne vsebine vam omogočajo stalno informiranost, poznavanje novosti in pregled nad zakonskimi zahtevami.

Strokovna urednica

dr. Lidija Robnik, univ. dipl. ekon.

Avtorica je leta 1988 diplomirala iz poslovnih financ, leta 1992 je pridobila naziv magistra znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, leta 2015 pa je doktorirala na Fakulteti za management v Kopru ...

Navodila za uporabo

Naročite se na novice

smaller font reset font larger font