Založba Forum Media - e-Ravnatelj

Prijavite se v svoj račun

Prijavite se v svoj račun

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomi si me

Gospodarska družba v svojem prvem letu poslovanja ustvari negativen poslovni izid (izgubo). Kako jo lahko pokrije? Nima nobenih rezerv iz dobička? Jo lahko kar prenese v naslednje poslovno leto.

Razlikovati moramo vrsto izvora izgube, kot je:

-         poslovna izguba,

-         davčna izguba.

Poslovna izguba je negativna razlika med poslovnimi prihodki in poslovnimi odhodki.

Davčna izguba je ugotovljena negativna razlika med davčno priznanimi prihodki in davčno priznanimi odhodki.

Za davčno izgubo davčnega obdobja lahko zmanjšujemo davčno osnovo v naslednjih davčnih obdobjih.

Z novelo ZDDPO-2I se omejuje koriščenje izgub iz preteklih davčnih obdobij na največ 50 odstotkov davčne osnove tekočega davčnega obdobja.

Glede na to, da smo začeli z poslovanjem in nimamo sestavin kapitala iz katerih bi pokrivali nastalo tekočo izgubo, jo prenesemo v naslednje leto in jo bomo pokrili, ko bomo imeli pozitiven rezultat in začeli oblikovati rezerve, ki so namenjene za pokrivanje nastalih izgub.

Ko bomo dosegli pozitiven rezultat poslovanja bomo pokrivali izgubo, in ko bo izguba pokrita moramo nato vsako leto od pozitivnega rezultata oblikovati zakonske rezerve v višini 5 odstotkov neto dobička. Oblikovati jih moramo dokler zakonske rezerve ne bodo dosegle 10 odstotkov osnovnega (vpoklicanega) kapitala.

Komentarje lahko dodajo le naročniki.

Naročite priročnik Knjižbe za računovodje:

e prirocnik

Založba Forum Media d.o.o.

Prešernova ulica 1, 2000 Maribor

E-pošta: info@zfm.si
Telefon: 02 250 18 00

Tukaj smo za vas!
Pon. – čet.: 08.00 – 16.00, pet.: 08.00 – 15.00

Založba Forum Media je del skupine
FORUM MEDIA GROUP

Predstavitev portala

Prednosti

Priročnik računovodski praktikum je edinstven pripomoček za računovodje, ki vam omogoča, da do ključnih informacij dostopate kjerkoli in kadarkoli. Najdete jih v priročniku računovodski praktikum v tiskani obliki in na spletnem portalu Računovodski praktikum. Naročniki digitalne izdaje pa na spletnem portalu dodatno dostopate še do digitalne izdaje priročnika. Obsežne vsebine vam omogočajo stalno informiranost, poznavanje novosti in pregled nad zakonskimi zahtevami.

Strokovna urednica

dr. Lidija Robnik, univ. dipl. ekon.

Avtorica je leta 1988 diplomirala iz poslovnih financ, leta 1992 je pridobila naziv magistra znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, leta 2015 pa je doktorirala na Fakulteti za management v Kopru ...

Navodila za uporabo

Naročite se na novice

smaller font reset font larger font