Založba Forum Media - e-Ravnatelj

Prijavite se v svoj račun

Prijavite se v svoj račun

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomi si me

Dobava in pridobitev blaga

Komisijska prodaja predstavlja prodajo v svojem imenu in za tuj račun, kar je povezano s prodajo domačega blaga. Konsignacijska prodaja predstavlja prodajo v svojem imenu in za tuj račun, kar je povezano s prodajo blaga iz tujine. Značilno za komisijsko ali konsignacijsko prodajo je:

Družba Vihar, d. o. o., je pridobila reprodukcijski material od družbe Zajček, d. d., iz EU v vrednosti 300.000 €. Prav tako je družba Vihar, d. o. o., dobavila družbi Zajček, d. d., proizvode v vrednosti 200.000 €. Ob koncu meseca se v skladu s sklenjeno komercialno pogodbo naredi plačilo razlike po kontokorentu.

Družba Zajček, d. d., je prodala material družbi Vihar, d. o. o., v vrednosti 366.000 € z vključenim 22-odstotnim DDV. Prav tako je družba Zajček, d. d., kupila od družbe Vihar, d. o. o., material v vrednosti 244.000 € z vključenim 22-odstotnim DDV. Ob koncu meseca se v skladu s sklenjeno komercialno pogodbo naredi plačilo razlike po kontokorentu.

Družba Vihar, d. o. o., je kupila od družbe Zajček, d. d., material v vrednosti 366.000 € z vključenim 22-odstotnim DDV. Prav tako je družba Vihar, d. o. o., prodala družbi Zajček, d. d., material v vrednosti 244.000 € z vključenim 22-odstotnim DDV. Ob koncu meseca se v skladu s sklenjeno komercialno pogodbo naredi plačilo razlike po kontokorentu.

Če prejmemo dohodke iz tujine, od katerih je bil na viru dohodka odtegnjen davčni odtegljaj (primeri: dohodki iz naslova obresti, najemnine, licenčnine, določene storitve ipd.), lahko ta plačan davčni odtegljaj pod določenimi pogoji upoštevamo kot odbitek od svoje davčne obveznosti. Enako velja, da si lahko v tujini plačan davek odbijemo, če ga je plačala podružnica, ki jo ima podjetje ustanovljeno v tujini.

Družba Zajček d. d. je prejela račun za kupljeni material od dobavitelja iz Srbije po vrednosti 300.000 €. Od slovenskega dobavitelja smo prejeli račun za prevoz materiala, ki ga je opravil iz Srbije v Slovenijo. Prevoz od Srbije do slovenske državne meje je 3.000 € in od slovenske državne mejo do skladišča 1.830 € z vključenim 22-odstotnim DDV.

Družba Zajček d. d. je prejela račun za storitev reklame od dobavitelja iz Italije, kjer je storitev tudi opravil po vrednosti 300.000 €. Dobaviteljem je obveznost tudi plačala.

Družba Zajček d. d. je prodala gotove proizvode kupcu iz Srbije po prodajni vrednosti 300.000 €, medtem ko je stroškovna cena prodanih gotovih proizvodov 220.000 €. Proizvodi zapustijo Slovenijo. Srbski kupci so obveznost tudi plačali.

Družba Zajček d. d. je prodala gotove proizvode kupcu iz Francije po prodajni vrednosti 300.000 €, medtem ko je stroškovna cena prodanih gotovih proizvodov 220.000 €. Proizvodi zapustijo Slovenijo. Francoski kupci so obveznost tudi plačali.

Brezplačni elektronski potni nalogi

obracun potnih stroskov m

Registriranim uporabnikom so na razpolago brezplačni elektronski obrazci za potne naloge.

Založba Forum Media d.o.o.

Prešernova ulica 1, 2000 Maribor

E-pošta: info@zfm.si
Telefon: 02 250 18 00

Tukaj smo za vas!
Pon. – čet.: 08.00 – 16.00, pet.: 08.00 – 15.00

Založba Forum Media je del skupine
FORUM MEDIA GROUP

Predstavitev portala

Prednosti

Priročnik računovodski praktikum je edinstven pripomoček za računovodje, ki vam omogoča, da do ključnih informacij dostopate kjerkoli in kadarkoli. Najdete jih v priročniku računovodski praktikum v tiskani obliki in na spletnem portalu Računovodski praktikum. Naročniki digitalne izdaje pa na spletnem portalu dodatno dostopate še do digitalne izdaje priročnika. Obsežne vsebine vam omogočajo stalno informiranost, poznavanje novosti in pregled nad zakonskimi zahtevami.

Strokovna urednica

dr. Lidija Robnik, univ. dipl. ekon.

Avtorica je leta 1988 diplomirala iz poslovnih financ, leta 1992 je pridobila naziv magistra znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, leta 2015 pa je doktorirala na Fakulteti za management v Kopru ...

Navodila za uporabo

Naročite se na novice

smaller font reset font larger font