Založba Forum Media - e-Ravnatelj

Prijavite se v svoj račun

Prijavite se v svoj račun

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomi si me

REK obrazci - odgovori na vprašanja s področja obračunov in poročanj

1. Podjetnica je vlagala v gostilno (menjava oken, fasada….), ki pa je last fizične osebe, njenega moža. A ji lahko knjižimo te račune na tuja vlaganja? In če, ji je verjetno potrebno priznati le delež vlaganj – ½  zgradbe je gostilna, druga polovica pa stanovanjski del. Kako je z DDV-jem?

1. Imam samostojno podjetnico (gostinko), ki nima izpita za avto. Po nabavo jo vozi mož, ki pa v podjetju ni zaposlen. Ji lahko vseeno upoštevamo to kilometrino? Ona se dejansko vozi zraven na sovoznikovem sedežu.

1. Imamo osebe katerim je potrebno izplačati sejnine. Plačilo je potrebno poročati na obrazcu REK-2. Imamo pa težavo, ker ne vemo kdaj naj uporabimo šifro plačila 1503 (izplačilo sejnin) in kdaj šifro 2503 (izplačilo sejnin). Osebe, ki jim sejnine izplačamo so tako zaposlene kot brezposelne.

1. Imam samostojnega podjetnika, ki ima nezaposleno mamo, ki jo vzdržuje. Mama je v letu 2014 prejemala denarno socialno pomoč v znesku 267,00 eur/mesec in deležna je bila enkratne pomoči v znesku 400,00 eur = skupaj prihodki 3604,00. Ker je to več kot najnižja splošna olajšava 3302,70 eur je potem ne smem upoštevat v olajšavo kot vzdrževanega člana. Je to pravilno?

1. Delavec je prejel 20. 1. 2015 akontacijo za službeno pot v višini 150,00 evrov. Na pot je šel s službenim vozilom v Nemčijo, kjer je imel med drugim stroške, kot so cestnina in gorivo, ki jih je plačeval z gotovino. Nočitev je plačal s službeno kreditno kartico.

1. Na individualnem obrazcu REK je v rubriki A023 možnost, da označiš status invalida. Smo invalidsko podjetje in imamo delovne invalide in nihče ni invalid s 100-odstotno telesno okvaro. Nekateri od njih delajo polni delovni čas 8 ur dnevno, nekateri štiri ure delajo, štiri ure so upokojeni. Nekaterim, ki delajo štiri ure mi damo celo plačo in nato dobimo invalidnino refundirano iz ZPIZ-a, kar se vpiše v rubriko (B03), nekaterim pa izplačamo 87 ur, drugo polovico pa so upokojeni. Kako je z označbo tega polja (A023)?

1. V podjetju izplačujemo delavcem poleg stroškov službene poti tudi poštnino (delavec oddaja službeno pošto) ter kakšen drug materialen strošek (npr. nakup določenega materiala, ki ga nujno potrebuje npr. obrazca in založi sredstva). Ali o teh povračilih poročamo oz. kam jih vpisujemo.

a) Poročanje kotizacij na DURS:

Na spletni strani DURS so objavljena nekatera pojasnila, navajam odgovor št. 19:

»Ali se med dodatnimi podatki poroča tudi o stroških izobraževanja, če je dopolnilno izobraževanje ali usposabljanje delojemalca v zvezi s poslovanjem podjetja (tretji odstavek 39. člena ZDoh-2)?

1. Ali se v obrazcu REK poroča strošek parkirnine ali taksija, ki je nastal zaradi poslovnega sestanka ali neke službene obveznosti (ki tako rekoč ni poslovno potovanje)?

Primer: Vsi zaposleni podjetja imajo srečanje v neki restavraciji. Vsi zaposleni torej plačajo parkirnino in dobijo povrnjene stroške. Ali se mora poročati v obrazcu REK za vsakega zaposlenega posebej, ko nastane izplačilo/povrnitev stroškov?

1. Naš direktor Avstrijec (zaposlen v Avstriji in živi v Avstriji - FC) ima sklenjeno pogodbo o poslovodenju za SIABB, po kateri dobi izplačilo za svoje delo 0 evrov (se pravi ne dobi nobenega dohodka). Podjetje (naša sestra v Avstriji ATABB), kjer je naš direktor zaposlen, izstavi račun za storitve njihovega (našega) direktorja za delo, opravljeno pri nas (v našem podjetju SIABB).

Brezplačni elektronski potni nalogi

obracun potnih stroskov m

Registriranim uporabnikom so na razpolago brezplačni elektronski obrazci za potne naloge.

Založba Forum Media d.o.o.

Prešernova ulica 1, 2000 Maribor

E-pošta: info@zfm.si
Telefon: 02 250 18 00

Tukaj smo za vas!
Pon. – čet.: 08.00 – 16.00, pet.: 08.00 – 15.00

Založba Forum Media je del skupine
FORUM MEDIA GROUP

Predstavitev portala

Prednosti

Priročnik računovodski praktikum je edinstven pripomoček za računovodje, ki vam omogoča, da do ključnih informacij dostopate kjerkoli in kadarkoli. Najdete jih v priročniku računovodski praktikum v tiskani obliki in na spletnem portalu Računovodski praktikum. Naročniki digitalne izdaje pa na spletnem portalu dodatno dostopate še do digitalne izdaje priročnika. Obsežne vsebine vam omogočajo stalno informiranost, poznavanje novosti in pregled nad zakonskimi zahtevami.

Strokovna urednica

dr. Lidija Robnik, univ. dipl. ekon.

Avtorica je leta 1988 diplomirala iz poslovnih financ, leta 1992 je pridobila naziv magistra znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, leta 2015 pa je doktorirala na Fakulteti za management v Kopru ...

Navodila za uporabo

Naročite se na novice

smaller font reset font larger font