3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

21. 4. 2023

Dne 3. maja 2023 se izteče rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine, ki je bil odpremljen 31. marca 2023. Če želite plačati dohodnino s SEPA direktno obremenitvijo (SDD) oziroma »trajnikom«, morate soglasje za SDD oddati do 3. maja 2023.

Če ste prejeli informativni izračun dohodnine konec marca (datum odpreme 31. marec 2023) in ga še niste preverili, svetujemo, da to storite čim prej. Le do 3. maja 2023 še lahko podate ugovor. V sporočilu Finančne uprave z dne 31. marca 2023 najdete več informacij o prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2022.

Novost pri letošnjih informativnih izračunih dohodnine je možnost plačila teh obveznosti s SEPA direktno obremenitvijo (SDD). Zavezanci, ki želijo s SDD plačati dohodnino določeno z informativnim izračunom dohodnine z datumom odpreme 31. marec 2023, morajo Finančni upravi do 3. maja 2023 (do poteka roka za ugovor zoper informativni izračun dohodnine) predložiti soglasje za SDD. Soglasje za SDD se predloži preko eDavkov, ob pogoju, da je zavezanec vključen v storitev eVročanja. Soglasje velja za plačilo vseh nadaljnjih obveznosti te vrste, če zavezanec ne prekliče soglasja za SDD. Račun zavezanca bo za plačilo obveznosti določenih z informativnim izračunom dohodnine bremenjen na dan, ko se izteče rok za plačilo te obveznosti. Zavezancu bo 14 dni pred bremenitvijo računa v eDavkih omogočen vpogled v plačilni nalog za SDD, zoper katerega lahko poda ugovor. V tem primeru banki zavezanca ne bo poslan plačilni nalog za SDD in bo moral zavezanec sam plačati obveznost. Podrobnejše informacije o plačilu obveznih dajatev s SDD so objavljene na spletni strani Finančne uprave.

Nazaj

s