Ministrstvo predlaga višje neobdavčeno nadomestilo za prehrano: skoraj 8 evrov

16. 8. 2022

Ministrstvo za finance je v obravnavo poslalo predlog, da bi se dvignila meja neobdavčenega povračila stroškov prehrane za zaposlene za 1,84 evra na dan. "Sprememba bi lahko zamaknila dvige plač zaradi naraščajočih življenjskih stroškov ali pa bi delavci oz. sindikati (vsaj na začetku) zaradi tega privolili v manjše zvišanje plač," v predlogu pojasnjujejo na ministrstvu za finance. Dvig bi lahko na mesečni ravni pomenil 37 evrov več pri plači.

Ministrstvo za finance vladi predlaga dvig najvišje meje neobdavčenega povračila stroškov prehrane za zaposlene s 6,12 evra na 7,96 evra, ko je delojemalec na delu prisoten štiri ure ali več. Kdor že zdaj dobiva maksimalno neobdavčeno višino nadomestila za malico, bi po novem predlogu dobil približno 37 evrov več (odvisno od delovnih dni v posameznem mesecu).

Zvišanje maksimalne meje bi po mnenju ministrstva lahko zamaknilo dvige plač zaradi naraščajočih življenjskih stroškov ali pa bi delavci oz. sindikati (vsaj na začetku) zaradi tega privolili v manjše zvišanje plač.

Na mesec približno devet milijonov evrov primanjkljaja

Kot ocenjujejo v predlogu, bi vsak mesec, ko bi dvig tega povračila nadomestil dvig plač, izpad javnofinančnih prihodkov znašal okoli devet milijonov evrov. Od tega tri milijone evrov pri dohodnini in šest milijonov evrov pri prispevkih za socialno varnost, pojasnjujejo. Predlagajo, da bi nov predlog, če ga bo vlada potrdila, začel veljati že za delo v septembru.

“Gre za znesek javnofinančnih prihodkov, ki bi ga prineslo zvišanje plač, ki se bo (naša ocena) zaradi dviga povračila stroškov prehrane zgodil nekoliko kasneje (ali pa bo zvišanje plač manjše),” dodajajo in ocenjujejo, da bi ta zamik lahko trajal okvirno tri mesece. V tem primeru bi finančni učinek ukrepa zvišanja zneska povračila stroškov prehrane letos pomenil okoli 18 milijonov evrov izpada javnofinančnih prihodkov.

V predlogu ministrstvo predlaga tudi zvišanje davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja, do katere se ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, če je delodajalec na delu prisoten deset ur ali več. Meja se zvišuje z 0,76 evra na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.

Nazadnje se je povračilo stroškov prehrane usklajevalo leta 2008.

Vir: Portal N1

Nazaj

s