Plače v javnem sektorju naj bi se oktobra zvišale za 4,5 odstotka

20. 9. 2022

Sindikati javnega sektorja in vlada naj bi bili blizu dogovoru o zvišanju plač in o draginjskih dodatkih za javne uslužbence.

Kot je poročal Radio Slovenija, se bo s prvim septembrom zvišalo nadomestilo za malico na 6,15 evra, s prvim oktobrom pa sledita 4,5-odstotno zvišanje vrednosti plačnih razredov in poračun regresa za javne uslužbence do 50. plačnega razreda.

V prihodnjem letu se bodo vsem javnim uslužbencem, razen tistim, ki so se jim plače zvišale novembra lani, in policistom plače dvignile za en plačni razred. Pogajalski strani pa se morata še dogovoriti, kdaj se bo to zgodilo, marca ali aprila. Razlika v tem enem mesecu za državni proračun namreč pomeni razliko 20 milijonov evrov.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik po poročanju STA-ja pričakuje, da bodo prihodnji ponedeljek dogovor že parafirali, in dodaja, da z velikim zadovoljstvom ugotavlja, da so s sindikati končno zbližali stališča in poglede na to, kako obravnavati draginjo, inflacijo in nesorazmerja, ki v javnem sektorju obstajajo. Ob tem je ministrica dejala, da vlada nasprotuje izstopom zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Pogajanja so sicer po njeni oceni vredna slabih 60 milijonov evrov.

Glede poračuna regresa pa so se dogovorili, da bo ta izplačan od prvega oktobra naprej. Uslužbenci javnega sektorja, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, prejmejo 300 evrov, uslužbenci od 24. do 30. plačnega razreda prejmejo 250 evrov, od 30. do 35. plačnega razreda dobijo 200 evrov, od 35. do 40. plačnega razreda pa 150 evrov. Predlog za javne uslužbence od 40. do 50. plačnega razreda je, da prejmejo poračun regresa v znesku 100 evrov, vendar so po besedah ministrice pri tej skupini najvišjih plačnih razredov s sindikati še v razhajanjih.

VIR:MMC

Nazaj

s