Pogajanja glede delovne zakonodaje: krajšanje delovnika, obvezne božičnice in fleksibilnejši trg

12. 4. 2023

Po napovedih ministrstva bo zakon na vlado poslan še pred poletjem

V prihodnjih dneh se bodo nadaljevala pogajanja o delovni zakonodaji. Po neuradnih informacijah se ministrstvo za delo še vedno zavzema za obvezno božičnico in doseg soglasja glede 30-urnega delovnika. Novosti se napovedujejo tudi pri agencijskem delu.

Osnovna izhodišča pogajanj o delovni zakonodaji so povezana z uveljavitvijo dveh direktiv, ki urejata delovne razmere ter usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev. Tu so še predlogi iz koalicijskega sporazuma o krajšem, 30-urnem delovniku, pravice agencijskih delavcev in zavarovanje delavskih predstavnikov.

Ker so pogajalci zavezani k molčečnosti, podrobnosti ne želijo deliti z javnostjo. Po neuradnih informacijah se ministrstvo za delo še vedno zavzema za obvezno izplačevanje božičnic pa tudi, da je doseženo soglasje pri 30-urnem delovniku. Poleg tega se novosti obetajo pri agencijskem delu. "Praksa ZDR-1, sprejetega pred 10, je pokazala, da tudi če je delavec pri agenciji zaposlen za nedoločen čas, to ni nobena garancija za njegovo socialno varnost in kontinuiteto delovnega razmerja," je pojasnil predsednik Konfederacije 90 Peter Majcen.

Kot je za Radio Slovenija povedal državni sekretar na ministru za delo Dan Juvan, so na pogajanjih odprte točke glede spremembe definicije agencijskega dela, pravic delavcev in omejitev pri uporabnikih ter pravil glede tega, katere delavce lahko napotujejo slovenske agencije v primerjavi s tem, katere delavce lahko napotujejo agencije v tujini.

Pri delodajalcu lahko zdaj dela 25 odstotkov delavcev iz agencije, po predlogu ministrstva naj bi po neuradnih informacijah delež omejili na 15 odstotkov. Delodajalci sicer vztrajajo pri bolj fleksibilnem trgu dela. "Le na tak način bomo, tudi ko se približujemo vsem pravicam, ki jih imajo v drugih državah naši zaposleni, omogočili tudi delodajalcem, da so bolj fleksibilni, da lahko zaposlijo in seveda tudi odpuščajo," je pojasnil predsednik OZS-ja Blaž Cvar.

Pogajalska skupina se je prvič sestala decembra, do zdaj so se srečali petkrat. Delo poteka tekoče sporočajo z ministrstva, državni sekretar Juvan pa napoveduje, da bo zakon na vlado poslan še pred poletjem. Zakona o delovnih razmerjih bi v državnem zboru tako lahko obravnavali poleti.

VIR:MMC

Urška Valjavec, Prvi 11. april 2023 ob 07:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Nazaj

s