Obračun dohodnine pri izplačanih dohodkov nerezidentov

Slovenske pravne osebe, ki imajo v tujini podružnice, zaposlujejo tuje državljane, ki so rezidenti v svojih državah. Obračunajo se jim osebni dohodek in vsi dodatki ter stroški, ki jim jih izplača matična družba, ki ima sedež v Sloveniji. Takšna izplačila nerezidentom imajo vir dohodka v Sloveniji in so obdavčena z dohodnino, kot jo določa 10. člen ZDoh-2.

Nerezidenti so na podlagi 5. člen ZDoh—2 za plačilo dohodnine od dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji, ki predstavlja dokončen davek. Slovenska pravna oseba, ki obračuna in izplača dohodek za prejemnika dohodka, je dolžna obračunati, odtegniti in plačati dohodnino od določene vrste dohodka nerezidenta.

Nerezident se lahko izogne dvojni obdavčitvi doseženih dohodkov v Sloveniji, če uveljavlja ugodnosti iz sklenjenega mednarodnega sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčevanja vrste dohodka in premoženja s predložitvijo obrazca KIDO5 pred izplačilom dohodka, ki ga je treba poslati na FURS in se odgovor dobi v roku 15 dni od predložitve.

V primeru, da je bil narejen obračun dohodka in ustrezna obdavčitev po slovenski zakonodaji se po izplačilo dohodka lahko predloži obrazec KIDO12 in zahteva vračilo obračunanega davka in se dohodek obdavči v državi nerezidenta.

V primeru, da mednarodni sporazum ni sklenjen, je dohodek obdavčen v Sloveniji po slovenski davčni zakonodaji in se ne vrača.

Nazaj

s