Promocija zdravja na delovnem mestu- boniteta (da/ne) in priznani ali ne priznani stroški za delodajalca

Uspešnost posameznika je odvisna od njegovega psihičnega in fizičnega počutja, ki vpliva na uspeh organizacije, na odnos do kupcev in doseganje rezultatov.

Vse pogosteje se organizacije soočajo z izčrpanostjo in kroničnim stresom zaposlenih, ki v določenih letih preide v izgorelost. Nekateri posamezniki spontano razvijejo orodja in vire kako obvladati stresne situacije, veliko njih pa podleže stresu. Posledica takšnih dejanj je povečanje v bolniških odsotnosti in manj aktivnosti in zainteresiranosti ter motiviranosti zaposlenih za doseganje ciljev organizacije.

Organizacija mora načrtovati promocijo zdravja na delovnem mestu v letnem načrtu in v njem tudi zagotoviti potrebna finančna sredstva ter narediti elaborat izvajanja, ki je narejen s strani strokovno usposobljenih inštitucij v katerem so opredeljeni ukrepi izboljšanja delovnega okolja za zaposlene.

V primeru, da se izvajajo aktivnosti iz elaborata, te aktivnosti in stroški niso boniteta zaposlenih. So davčno priznani stroški delodajalcev, vendar si od prejetih računov, ki jih prejmejo ne smejo odbiti vstopnega DDV.

Bonitete zaposlenih so ugodnosti manjše vrednosti do vrednosti 15,00 evrov z vključenim DDV, če se zaposlenim nudijo občasno in ne preveč pogosto v poslovnem letu. Opredelitve ni ampak je možnost do treh letnih ugodnosti, kar mora imeti vsaka organizacija v svojih internih aktih opredeljeno. Vsako ugodnost je treba individualno ocenjevati in ugotoviti ali gre za zasebnost ali delovne obveznosti.

Primer 1: Avtomat za vodo in sadje – gre za ugodnosti manjše vrednosti, kar ni predmet obdavčitve zaposlenih (prispevki, akontacija dohodnine). V primeru, da gre za ukrepe promocije zdravja na delovnem mestu in ocene tveganja na delovnem mestu so stroški za delodajalca davčno priznani. Od prejetih računov odbitek vstopnega DDV ni dovoljen.

Primer 2: Vstopnice za rekreacijo – glede na ukrepe promocija zdravja na delovnem mestu delodajalec plača vsak mesec vstopnico za fitnes v višini 25,00 evrov. V tem primeru gre za redno zagotavljanje plačila vstopnic in se mora obravnavati kot boniteta zaposlenega od katerega se obračunajo prispevki in akontacija dohodnine. Od prejetih računov odbitek vstopnega DDV ni dovoljen.

Nazaj

s