Ministrica na posvetu v organizaciji Forum Medie o plačnem sistemu

16. 6. 2023

»Če želimo ohraniti dostopno javno šolstvo, kvalitetne zdravstvene storitve ter varno življenje, potem je treba čimprej prenoviti plačni sistem v javnem sektorju.«

Javni sektor sestavljajo zaposleni, ki strokovno opravljajo svoje poslanstvo za državo in ljudi. Brez njih ni načina življenja, kot ga poznamo, je na strokovnem posvetu Reforma plačnega sistema v javnem sektorju pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ministrica je v uvodu še izpostavila, da je po petnajstih letih tudi v javnem sektorju prišlo do številnih sprememb, med katerimi je tudi spremenjena starostna struktura zaposlenih s povprečno starostjo javnih uslužbencev 50 let. »Spremenile so se tudi vrednote mladih, zato želimo s prenovo plačnega sistema mladim omogočiti hitrejše napredovanje in stimulativno plačilo na začetku njihove karierne poti,« je poudarila ministrica.

Ker je tekom let zaradi finančne in zdravstvene krize prišlo tudi do številnih obvodov in nesorazmerij v osnovnih plačah, zdaj vzpostavljamo plačni sistem na skupnih temeljih, ki prinaša pravična razmerja med primerljivimi poklici v javnem sektorju. Nov plačni sistem bo temeljil na pravičnosti ter prepoznavanju odličnega in kakovostnega dela, ki bo tudi ustrezno nagrajeno, je poudarila Ajanović Hovnikova ter nadaljevala, da bo z vzpostavitvijo nove plačne lestvice vsako delo ovrednoteno nad minimalno plačo.

Na posvetu sta sodelovala tudi predstavnika Ministrstva za javno upravo. Generalni direktor Direktorata za javni sektor Peter Pogačar je zbranim podal pregled ključnih prednosti in novosti, ki jih prinaša prenova plačnega sistema. Mag. Katja Knez pa je predstavila področje nagrajevanja delovne uspešnosti, ki zaradi poenostavitev administrativnih postopkov predvideva združevanje redne delovne uspešnosti in delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela.

V zaključnem delu je ministrica udeležencem posveta predstavila tudi predlagano prenovo uslužbenskega sistema, ki bo skupaj z novim plačnim sistemom spodbujal karierni razvoj kompetentnih javnih uslužbencev, ki so ključni pri zagotavljanju kakovostnih javnih storitev za ljudi in gospodarstvo.

VIR:GOV.SI

Nazaj

s