Nov korak k dogovoru o mednarodni davčni reformi

17. 7. 2023

Na pariškem srečanju Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter skupine držav 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) je 138 članic z izjavo potrdilo pomemben napredek pri zgodovinskem globalnem dogovoru, ki bo omogočil pravičnejši in bolj stabilen mednarodni davčni sistem.

Srečanja OECD in skupine držav G20, ki je potekal od 10. do 12. julija 2023 v Parizu, se je udeležila tudi delegacija Slovenije pod vodstvom mag. Tine Humar, generalne direktorice Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov. 138 članic, vključno s Slovenijo, je z izjavo potrdilo pomemben napredek pri zgodovinskem globalnem dogovoru o dvostebrni rešitvi za naslavljanje davčnih izzivov, ki izhajajo iz digitalizacije in globalizacije gospodarstva.

Izjava se nanaša na tri elemente dvostebrne rešitve, ki so v zaključni fazi. Pripravljeno je operativno besedilo Večstranske konvencije za prerazporeditev pravic obdavčitve dela dobička največjih in najbolj dobičkonosnih multinacionalnih podjetij v tržne jurisdikcije. Nadaljevalo se bo delo na nekaterih vsebinah, ki še niso usklajene, da bo Večstranska konvencija na voljo za podpis do konca leta 2023 in uveljavljena z letom 2025. Rešitve za poenostavljen način uporabe neodvisnega tržnega načela za osnovne dejavnosti trženja in distribucije bodo predvidoma usklajene do konca leta 2023 in vključene v smernice OECD za določanje transfernih cen za mednarodna podjetja in davčne uprave do januarja 2024. Rešitve za pravilo obdavčenosti v okviru drugega stebra bodo državam v razvoju omogočile posodobitev dvostranskih davčnih sporazumov, da bodo lahko kot države vira pod določenimi pogoji obdavčile določene dohodke znotraj skupine, če so ti v državi rezidentstva prejemnika teh dohodkov obdavčeni po nizki davčni stopnji.

Z izjavo so se jurisdikcije zavezale, da do začetka veljavnosti Večstranske konvencije ne bodo uvajale novih davkov na digitalne storitve ali relevantnih podobnih ukrepov, zaveza pa se lahko ob upoštevanju napredka pri ratifikaciji Večstranske konvencije podaljša tudi v leto 2025.

Del dogovora, ki so ga ministri za finance in guvernerji centralnih bank skupine G20 potrdili 13. oktobra 2021, je že realiziran v obliki globalnega minimalnega davka, ki ga je začelo uveljavljati že preko 50 jurisdikcij.

OECD bo pripravil celovit akcijski načrt za hitro in usklajeno izvedbo mednarodne davčne reforme, državam v razvoju pa bo ponudil dodatno podporo in tehnično pomoč. Podrobnejše informacije so objavljene v sporočilu OECD o včeraj sprejeti izjavi.

Nazaj

s