Novela zakona o dohodnini

26. 10. 2021

V parlamentu se danes odloča o noveli zakona o dohodnini.

Cilji predloga zakona so predvsem v:

  • davčni razbremenitvi dohodka iz dela in v povečanju razpoložljivega dohodka delavcev, predvsem najbolj perspektivnega in najproduktivnejšega kadra, za povečanje produktivnosti in gospodarske rasti. Nadalje v zmanjšanju davčne obremenitve dela in v povečanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva z zagotovitvijo stabilnega, predvidljivega in mednarodno primerljivega davčnega okolja. Predlaga se postopno zviševanje splošne olajšave s 3.500 EUR na 7.500 EUR, s prehodnimi obdobji od davčnega leta 2022 do 2025. Predlaga se znižanje davčna stopnja v zadnjem 5. dohodninskem razredu s sedanjih 50 % na 45 %. V zvezi s plačilom za poslovno uspešnost se navedeno izplačilo ne obravnava več kot del plače za poslovno uspešnost po zakonu, ki ureja delovna razmerja, saj se s predlogom spremembe navedeno plačilo za poslovno uspešnost lahko izplača v denarju ali v ugodnosti v naravi ter se črta večina pogojev za pridobitev te ugodnosti. Spreminja se tudi višina neobdavčenega dela, in sicer se v splošnem višina neobdavčenega dela ohranja v višini 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji, dodaja pa se možnost neobdavčenega dela za poslovno uspešnost do višine 100 % povprečne mesečne plače delavca, vključno z nadomestili plače, za zadnjih 12 mesecev pri delodajalcu, če je to za zavezanca ugodneje.
  • davčni razbremenitvi dohodkov iz kapitala in najema. Davčna razbremenitev dohodkov iz kapitala in najema bi prineska znižanje stopnje dohodnine od dohodkov iz kapitala (obresti, dividende in dobički iz kapitala) s 27,5 % na 25 % ter se skrajšuje obdobje imetništva kapitala, po katerem se dohodnine ne plača od dobička iz kapitala, doseženega pri odsvojitvi kapitala po 15 letih imetništva, namesto dosedanjih 20 let. Znižanje stopnje dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem in znižanje normiranih stroškov s 27,5 % na 15 %. Prav tako se znižuje odstotek normiranih stroškov, ki se priznavajo pri ugotavljanju davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, s 15 % na 10 %.
  • Druge rešitve. Seniorska olajšava, ki uvaja znižanje davčne osnove v višini 1.500 EUR za rezidente, starejše od 70 let. Predlaga se znižanje vrednosti bonitete za električna motorna vozila na nič. Uvaja se možnost, s katero se zavezancem, ki ocenijo, da bodo na letni ravni zavezani k višji dohodnini ali pa bodo zavezani k nižji oziroma ne bodo zavezani k plačilu dohodnine, omogoči možnost odločitve o tem, ali se jim akontacija dohodnine ob izplačilu dohodka oziroma na medletni ravni od dohodkov, ki jih prejemajo od delodajalca, ki ni glavni delodajalec, izračuna in plača po višji ali nižji stopnji ali pa se ne plača. Uvaja se oprostitev plačila dohodnine za izplačila iz šolskih skladov za predšolske otroke, učence, dijake in študente.

Nazaj

s