Obveznost odprtja plačilnega računa za poslovne subjekte

25. 1. 2021

V skladu s tretjim odstavkom 37. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) morajo imeti vsi poslovni subjekti odprt transakcijski račun pri ponudniku plačilnih storitev (banki ali hranilnici). Račun imajo poslovni subjekti lahko odprt pri ponudnikih plačilnih storitev v Sloveniji ali v tujini.

Podatke o slovenskih računih Finančna uprava Republike Slovenije pridobiva po uradni dolžnosti iz Registra transakcijskih računov, račun, odprt v tujini, pa je potrebno prijaviti pristojnemu finančnemu uradu. Več informacij o tem najdete na naši spletni strani: https://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_podjetja/prijava_racuna_v_tujini/.

Poslovanje brez računa predstavlja prekršek po 14. a točki prvega odstavka 397. člena ZDavP-2, za katerega so predpisane globe.

Račun morajo poslovni subjekti imeti odprt ne glede na to, če v določenem času morebiti niso poslovno aktivni. V primeru, da niste poslovno aktivni in razmišljate o prenehanju poslovanja, so informacije o zapiranju poslovnega subjekta dosegljive na spletni strani sistema SPOT – Slovenska poslovna točka: http://evem.gov.si/info/zapiram/.

Za dodatne informacije lahko pokličete Klicni center za davke poslovnih subjektov na telefonsko številko 08 200 1003.

V primeru težav z odprtjem računa nam informacijo o tem, vključno z dokumenti, ki dokazujejo vašo aktivnost na tem področju, posredujte na e-naslov racun.fu(at)gov.si.

VIR:FURS.SI, 20.1.2021

Nazaj

s