Odgovor Varuhu človekovih pravic glede PC pogoja za zaposlene v državni upravi

01. 10. 2021

Vlada Republike Slovenije je sprejela odgovor na poizvedbo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije glede PC pogoja za zaposlene v državni upravi.

Vlada v odgovoru poudarja, da mora biti javni uslužbenec zdravstveno zmožen opravljati naloge na določenem delovnem mestu v organu državne uprave, posledično se to v situaciji, ko obstaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni (COVID-19), nanaša tudi na izpolnjevanje pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Vlada v odgovoru pojasnjuje, da prvi odstavek 5. člena Zakona o javnih uslužbencih (ZJU) določa, da za delovna razmerja javnih uslužbencev ter za pravice in dolžnosti iz delovnega razmerja veljajo predpisi, ki urejajo delovna razmerja, in kolektivne pogodbe, kolikor ta ali drug poseben zakon ne določa drugače. ZJU ne vsebuje določb o zdravstveni zmožnosti za javnega uslužbenca, zato se glede tega uporabljajo delovnopravni predpisi (ZDR-1 in ZVZD-1). 

V skladu z določbami Zakona o Vladi Republike Slovenije (v nadaljevanju besedila: ZVRS) in zato, ker je Vlada Republike Slovenije kot najvišji organ državne uprave in organ, ki zastopa Republiko Slovenijo, neposredno odgovorna za delovanje državne uprave, ministri kot člani vlade pa kot predstojniki izvršujejo pravice in dolžnosti delodajalca, je sprejela navedeni odlok z namenom enotne ureditve izpolnjevanja pogoja prebolevnosti ali cepljenja za vse zaposlene v državni upravi.

Gre za pogoj, ki je povezan z aktualno zdravstveno in epidemiološko situacijo v državi in ki ga ni bilo možno vključiti v sistemizacijo delovnih mest, ga pa je možno in treba določiti v zvezi z zagotavljanjem varnosti in zdravja pri delu na delovnem mestu oziroma pri izvajanju nalog in pri stikih z uporabniki storitev uprave. Ker specifična protitelesa proti virusu SARS-CoV-2 nastanejo s cepljenjem oziroma prebolevnostjo, je manjša verjetnost, da se bodo prebolevniki in cepljeni okužili, v primerjavi z javnimi uslužbenci, ki se tedensko testirajo in specifičnih protiteles nimajo, z okužbo pa ogrožajo tako svoje sodelavce, med katerimi so tudi taki s kroničnimi boleznimi, kakor tudi stranke, ki so uporabniki storitev.

V skladu z 11. členom ZVZD-1 ima delavec pravico do dela in delovnega okolja, ki mu zagotavlja varnost in zdravje pri delu. Pogoj precepljenosti oziroma prebolevnosti za zaposlene v državni upravi je ukrep, ki edini omogoča učinkovito zagotavljanje te pravice.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Nazaj

s