Poslanci obravnavajo zakon o debirokratizaciji

20. 10. 2021

DZ bo na nadaljevanju redne seje med drugim opravil prvo obravnavo predloga zakona o debirokratizaciji, ki naj bi s posegom v več veljavnih zakonov in z razveljavitvijo nekaterih starih izboljšal stanje glede administrativnih ovir.

Vlada je predlog zakona pripravila spomladi in bi moral biti na mizah poslancev v septembru, a je vlada nato vložila novo besedilo predloga, zato se je zakonodajni postopek začel na novo.

Iz predloga je med drugim umaknila socialno kapico – da se nad mejo 6000 evrov bruto plače prispevki za socialno varnost ne bi več obračunavali. Kot je konec septembra na kongresu Združenja Manager dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se je vlada tako odločila, ker ni želela "žrtvovati" celotnega zakona o debirokratizaciji, ker v DZ-ju ni podpore glede socialne kapice.

Predlog zakona je sicer sestavljen iz dveh delov. V prvem delu spreminja in dopolnjuje 14 zakonov z različnih področij; gre za poenostavitve med drugim glede prijave prebivališča, vročanja pošiljk v upravnih postopkih in overjanja natisnjenih izvodov odločb. V drugem delu pa predlog zakona določa razveljavitev 207 zakonov in vseh podzakonskih predpisov, izdanih na njihovi podlagi, ter določa prenehanje uporabe 18 zveznih jugoslovanskih zakonov.

VIR:MMC

Nazaj

s