Predlog predpisa - PRAVILNIK o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o plačevanju in razporejanju obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov

08. 1. 2024

Na podlagi sedmega odstavka 23. člena Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (Uradni list RS, št. 77/16 in 47/19) minister za finance izdaja

 

 

PRAVILNIK

o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o plačevanju in razporejanju obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov

 

 

1. člen

 

V Pravilniku o plačevanju in razporejanju obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov (Uradni list RS, št. 21/18, 56/18, 18/21, 29/23 in 82/23) se v 2. členu v tretjem stavku 7. točke besedilo »v predpisu, ki ureja plačilna navodila, SEPA direktne obremenitve, izpiske o prometu in stanju, delne izpise ter obrestne liste v papirni in elektronski obliki« nadomesti z besedilom »v pravilniku, ki ureja izvajanje plačilnih storitev za proračunske uporabnike«.

 

Za dosedanjo 9. točko se doda nova 10. točka, ki se glasi:

»10. Sistem spletnih plačil UJP, e-storitve in ponudnik e-storitev imajo enak pomen kot v pravilniku, ki ureja način izvajanja nalog podpore za spletno plačevanje storitev proračunskih uporabnikov in zunanjih ponudnikov prek sistema spletnih plačil, ki ga upravlja UJP.«.

 

2. člen

 

V tretjem stavku drugega odstavka 4. člena se besedilo »kontrolna številka, izračunana po modulu 97-10, ki je opredeljen v predpisu, ki ureja plačilna navodila, SEPA direktne obremenitve, izpiske o prometu in stanju, delne izpise ter obrestne liste v papirni in elektronski obliki« nadomesti z besedilom »kontrolna številka, izračunana po modulu MOD 97-10, ki je opredeljen v pravilniku, ki ureja izvajanje plačilnih storitev za proračunske uporabnike«.

 

3. člen

 

V 7. členu se v prvem stavku tretjega odstavka besedilo »v izbranih poslovnih bankah« nadomesti z besedilom »pri izbranem ponudniku plačilnih storitev«.

 

V devetem odstavku se na koncu druge alineje pika nadomesti s podpičjem, za njo pa se doda nova tretja alineja, ki se glasi:

»- UJP s svojega prehodnega podračuna z oznako 845 razporedi obvezne dajatve, plačane prek sistema spletnih plačil UJP, ki jih pobira FURS, na podračune JFP z referencami prejemnika, ki jih FURS kot ponudnik e-storitev posreduje v postopku izvedbe spletnega plačila.«.

 

V desetem odstavku se v prvi alineji vejica in beseda »ter« nadomestita s podpičjem, v drugi alineji se pika nadomesti s podpičjem, za njo pa se doda nova tretja alineja, ki se glasi:

»- stanja začasno založenih sredstev s prehodnega podračuna z oznako 845 UJP namenjenih razporejanju obveznih dajatev, ki jih pobira FURS in so plačane prek sistema spletnih plačil UJP.«.

 

Enajsti odstavek se spremeni tako, da se glasi:

»(11) Prejemniki evidentirajo sredstva razporejenih plačil iz prve in druge alineje prejšnjega odstavka kot prihodke leta, v katerem so bila sredstva plačana na podračune z oznakami 844, 845 in 846.«.

 


 

 

4. člen

 

V osmem odstavku 8. člena se drugi stavek spremeni tako, da se glasi:

»Kadar je bila obvezna dajatev že razporejena, se sredstva za vračilo na prehodni podračun zagotovijo v breme vplačilnega, zbirnega prehodnega, prehodnega davčnega ali prehodnega carinskega podračuna, na katerega je bila preveč ali napačno plačana obvezna dajatev razporejena.«.

 

5. člen

 

V četrtem odstavku 9. člena se črtata besedi »delovni«.

 

KONČNA DOLOČBA

 

6. člen

 

Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

 

Št. 007-1078/2023

Ljubljana, dne__. __________________ 2024

EVA 2023-1611-0130

                                                                                               Klemen Boštjančič

minister za finance

Nazaj

s