Vlada sprejela novelo Zakona o sistemu plač v javnem sektorju

14. 10. 2022

Vlada Republike Slovenije je določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju in ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije v sprejem po nujnem postopku.

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) vsebuje predloge sprememb, ki pomenijo realizacijo podpisanega dogovora med Vlado Republike Slovenije in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, v katerem so se ti dogovorili za uveljavitev nekaterih ukrepov na področju plač in drugih stroškov dela.

29. septembra 2022 je bil med Vlado RS in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja parafiran, 13. oktobra 2022 pa podpisan, Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki med drugim med zavezami določa tudi uskladitev vrednosti plačnih razredov plačne lestvice. Dogovorjeno je bilo, da višina uskladitve vrednosti plačnih razredov plačne lestvice iz priloge 1 Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) znaša 4,5 odstotkov, uskladitev vrednosti plačnih razredov pa se izvede s 1. oktobrom 2022.

Glede na navedeno, mora biti zakon uveljavljen najkasneje 1. novembra 2022, saj morajo biti plače po novi plačni lestvici izplačane v novembru 2022, torej pri plači za oktober 2022. Uveljavitev zakona s kasnejšim datumom bi lahko povzročila nedovoljeno retroaktivnost in nerealiziranje te točke dogovora. Sprejem zakona je zato nujen, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, saj bo v nasprotnem primeru bistveno otežena razrešitev zahtev sindikatov javnega sektorja, ki pa morajo biti čim prej razrešene zaradi preprečitve že napovedanega stavkovnega vala v javnem sektorju. S predlogom zakona se sprejemajo ukrepi, ki bodo omilili posledice in vpliv visokih cen na razpoložljive dohodke zaposlenih v javnem sektorju.

Zaradi navedenega Vlada Republike Slovenije predlaga, da Državni zbor Republike Slovenije obravnava Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju po nujnem postopku.

Vir: Ministrstvo za javno upravo

Nazaj

s