Pravna oseba - slovenski rezident

Pravne osebe so obdavčene po načelu obdavčljivega svetovnega dohodka, kar pomeni, da so zavezanci za plačilo davka v Sloveniji od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji in zunaj nje. Za rezidenta se šteje zavezanec, ki ima sedež v Sloveniji, kakor tudi zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji in ima kraj dejanskega delovanja poslovodstva v Sloveniji.

Pravne osebe, ki so rezidenti in poslujejo izven Slovenije, morajo za del poslovanja v tujini ugotavljati prihodke in odhodke v skladu z slovensko zakonodajo ter prihodke in odhodke vključiti v obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Rezidenti imajo pravico uveljavljati tudi odbitek plačanega davka v tujini iz naslova poslovanja oziroma opravljanja dejavnosti, kar je potrebno, da davčnemu organu predložijo ustrezna dokazila.

Rezident, ki opravlja posle izven Slovenije, se takšna dejavnost šteje za poslovno enoto in se obdavči v tujini. V primeru, da stalna poslovna enota, ki je del slovenskega rezidenta in opravlja v tujini dejavnost in v tujini registriran kot samostojna pravna oseba.

Slovenski rezident lahko v skladu s pravili domače zakonodaje lahko upošteva odpravo dvojne obdavčitve (odbitek v tujini plačanega davka).

Nazaj

s